Ето го скандалното депо, което нажежи страстите в Атия (Снимки)

Местните ще настояват държавата да вземе отношение по казуса като участник, а не да прехвърля топката на община Созопол

Проектът за депо за временно събиране на отпадъци в село Атия, чиито първи етап приключи това лято, а впоследствие се оказа и граница на търпението към бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, определено е едно от нещата, които обединиха хората в общината и предизвика рязка смяна на местната власт. Представяме ви хронологията на събитията през гледната точка на най-дейните там – Изпълнителният комитет „Чиста Атия“.

Реално всичко започнало през 2009, но само на документи. Истинският и ускорен строеж довел багерите на 10 май т.з., когато бомбата започнала да цъка. Първо общественото обсъждане по проекта, който е по българо-швейцарска програма с 85% външно финансиране и 15% общинско, на практика се оказало фирмена оперативка, защото на него имало 6 души, все заинтересовани страни – двама кметове, общинската еколожка Мадлен Вълчева и трима представители на държавната ПУДООС.

От „Чиста Атия“ започнали битката с разрешително за строеж от 8 август 2018, което съдържало поетапно изграждане на депото. Първият етап е довеждащ водопровод, след което изграждането на моментната вече площадка, която на практика е в противоречие и с ОВОС, тъй като строежът започнал в момент на гнездене на защитени видове птици.

25 юни т.г. е датата, която ще остане в спомените като деня, в който се провежда първото събрание и жителите на Атия официално разбират какво им се готви. Но 10 май е отминал, площадката е изградена, бетонът е налят и скатът разбит. „Строителната техника е минавала по един път, който се отбива от парк Росенец и около него няма населени къщи. Никой нищо не е видял, не е и чул. Стана ясно какво се случва след няколко седмици“, казва Даниела Иванова от изпълнителния комитет.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев: Няма да допусна изграждането на депо, ще остане само площадката

Те са категорични, че не са против самия проект. „Напротив, наясно сме, че това е бъдещето, и че трябва да събираме разделно отпадъци и да сме отговорни към боклука, който бълваме ежедневно. Но, не му е там мястото до къщите на хората и гората. Нужно е едно поле на 7-10 км отстояние от жилищната зона, подходящ терен. Сигурна съм, че при наличие на воля такъв терен има, знам че местни са информирали за два“, твърди Иванова.

Освен всичко останало селото нямало необходимата инфраструктура, за да поеме един такъв проект, където две коли трудно се разминавали по разрушения и обрасъл тесен път, абсурдно било камиони или бусове да минават по него.

Към днешна дата, от снимките направени с дрон, се вижда, че теренът около площадката, е разширен с около 2 декара, а по проект то достига внушителните 53 дка, като не се знае в каква посока ще върви. Местните се опасяват, че едва ли ще е в съседната заградена като частна концесия гора, на гърба на площадката.

За момента, както вече е ясно, новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев прекрати започването на следващите етапи –  изграждане на депа за строителни отпадъци и инертни материали и за електроника излязла от употреба, батерии и акумулатори.

Георги Пинелов: С проекта за депото подведоха жителите на община Созопол, ще вземем мерки

Тук, трябва да отбележим и положението, в което е поставен наследникът на Панайот Рейзи и неговите две възможности за излизане от ситуацията. Както вече е ясно, за прекратяване на проекта, общината трябва да изплати неустойка от около 3 млн. лв. за изграденото до момента или пък да подпише изпълнението на следващите етапи, пренебрегвайки общественото настроение.

Оказва се, че държавата, в лицето на МОСВ и министър Нено Димов, е участник в казуса. На 25 август т.з., по време на посещението си в Атия, той казал на местните, че до момента са инвестирани 2 млн. лв. и ако общината ги върне, няма проблем да се смени теренът с по-подходящ. „Той прехвърля топката в общината, но според мен, министерството в негово лице, включително и ПУДООС, която знаем че си е държавна фирма, е не по-малко виновно за избора на този терен. Меко казано е абсурдно да си измиват ръцете с общината. Тя си избира този терен, защото още през 2009, са го спрягали за депо за строителни отпадъци“, разкриват от комитета.

Тихомир Янакиев е потвърдил пред жителите на Атия, че здравето и живота на хората не се измерва в стойността на какъвто и да е проект и е поставен в безизходица. На среща с местните, той признал, че ако общината имала поне малко пари, дори на кредит щял да ги вземе, но ако в момента ги плати, ще запорират сметките на общината. Според „Чиста Атия“, целта е да противопоставят хората едни срещу други – или здравето и живота в село Атия или без пари за всички останали.

Затова апелират тук вече и Министерството да застане зад този проблем. Най-малкото, защото се оказала невярна датата последен срок за последващите етапи, когато придърпаха Янакиев след клетвата да подписва документи. Оказало се, че въпросната дата е 7 декември 2019 и все още има време и за държавна намеса.

Депото отвисоко с дрон Дронът засне част от площадката Участъкът е асфалтиран и заснет с дрон Поглед с дрон зад площадката Наоколо се подготвя и нов терен и това се вижда с кадър с дрон Дронът показва разстоянието между площадката и селото Ето го скандалното депо, което разбуни духовете в Атия

Share Post :

More Posts