Може ли този утайник да вмирише цял Бургас? (снимки)

Площадката в „Меден рудник“ се намира поне на 10 км. по въздух от комплексите „Изгрев“ и „Славейков“

Старите нефтени утайници са най-вероятната причина в Бургас да мирише лошо, а гражданите да подават редица сигнали за „обгазяване“ до РИОСВ и община Бургас. Това бе заявено вчера след извънредна среща на местната власт по повод зачестилите оплаквания от качеството на въздуха в града през последните дни.

Най-близкият до Бургас утайник се намира на изхода на „Меден рудник“ в посока Твърдица. Той е бивша собственост на „Лукойл Нефтохим“, а в момента техен собственик е държавата, която малко по малко ги ликвидира. Там се е съхранявало огромно количество нефетени отпадъци от завода, които в момента се обработват, за да не бъдат опасни за природата.  Преди години той е бил много по-голям, но постепенно неговата площ намалява и се очаква скоро той да изчезне напълно.

Екип на e-Burgas.com реши да направи днес проверка на място на въпросния утайник. Оказа се, че става дума за площ не по-голяма от 5 декара, на която работят десетки работници и няколко багера. Според работниците на площадката тя се обработва ежедневно по европейски стандарт и се очаква до края на годината да бъде ликвидирана изцяло. Неприятна миризма до утайника се усеща, но тя е твърде слаба и остава загадка как може да стигне града, за да бъде усетено от бургазлии. В същото време стигналите от намиращия се в блиизост комплекс „Меден рудник“ са много по-малко, в сравнение с тези от „Изгрев“ и „Славейков“, които са възможно най-отдалечени.

По въздух разстоянието от утайника в „Меден рудник“ и двата крайни бургаски комплекса е около 10 км. Точно толкова е и разстоянието между тях и завода, където се намира другия утайник. Третият се намира в парк Росенец, който е на още по-голямо разстояние от целия град.

Кметът на Бургас Димитър Николов днес настоя да бъде преустановена работата по изчистването и преработката на старите еко щети на въпросните три площадки. Разрешението било дадено през 2002 година, но според него трябвало да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди.

Утайникът заснет с дрон Отвисоко с дрон се вижда работата на багерите Мястото излъчва неуписуеми миризми, вижда се и с дрон С дрон ясно се вижда, че базата не е далеч от града Кадър от дрона показва ясно какво рпедставляват утайниците

Share Post :

More Posts