Багери изравниха със земята Немската болница за часове (снимки)

Камиони изнасят строителните отпадъци, след което стартира изграждането на новата библиотека

Старата сграда на Немската болница (известна още като Немското училище) вече е в историята. Багери изравниха до кота нула буквално за часове, след като същинското събаряне започна в петък, а от вчера камиони вече изнасят строителните отпадъци от обекта.

На мястото на съборената сграда в съвсем скоро време ще започне строителството на нова модерна сграда, която ще събере на едно място четирите пръснати звена на Регионалната библиотека.

Новата библиотека ще събере 600 хиляди български и чужди тома под един покрив. В сградата ще се помещават всички видове отдели, включително и голям детски отдел. На две места ще има сгради за експозиции като музей за съвременно изкуство. Ще има много ателиета и споделени пространства с безплатен интернет. Част от помещенията ще могат да бъдат ползвани като лекционни и кино зали, лаборатории, а бургаските автори ще могат да презентират новите си творби. Ще бъде изградено кафе и място за хранене, което ще позволи на посетителите да използват за по-дълго време сградата.

Ще бъде изграден и подземен паркинг, който ще побира автомобилите на служителите и посетителите. Подготвя се и цялостна реконструкция на четирите прилежащи улици – „Асен Златаров“, „Кирил и Методий“, „Оборище“ и „Средна гора“ с нов асфалт, бордюри, тротоари и осветление.

Проектът се реализира чрез комбиниране на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014- 2020 и  средства от бюджета на община Бургас.

Интересен кадър от дрон Дронът показа предишният вид на сградата за последно Дронът запечата багерите в действие Сградата е вече в историята, кадърът е от дрон Започна строежът на новата бибилиотека, мястото е заснето с дрон

Share Post :

More Posts